1, Jókai Mór Emlékház

Jókai Villa
Jókai Villa

A Jókai Mór Emlékház híres írónk kedvelt nyaralója ahol többek között olyan remek művek születtek mint az Aranyember.  Az ingatlant 1867-ben vásárolták majd 3 évvel később beköltözhettek ebbe a neoreneszánsz-klasszicista stílusban elkészült Villába.
Nem csak a Balaton közelsége volt csábító Jókaiék családjának de a helyi gyógyfürdő is. A füredi savanyú vizet akkoriban csodálatos gyógyító szerként kezelték.
Felesége halála után az író megvált az ingatlantól, amelyet későbbi tulajdonosai saját igények szerint részben átalakítottak.  Múzeum jellegét 1954-től vette fel,  a berendezések pedig az író özvegyétől megvásárolt hagyaték jelentős része teszi ki, amelyet a Petőfi-Ház, majd jogutódja, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményei gondoznak, hagyományosan itt került bemutatásra. A kiállítás betekintést enged Jókai Mór,  és Laborfalvi Róza és családjuk balatonfüredi életébe. Mikszáth Kálmán véleménye szerint Jókai „költészetének aranykora” teremtődhetett meg Balatonfüreden.

Cím: Balatonfüred, Honvéd u. 1.
Bővebben

2, Városi Helytörténeti Gyűjtemény

Városi Múzeum (Felső Bejárat): Fotó:Sándor Zsolt, Forrás: https://egykor.hu/balatonfured/igazgatoi-lak-varosi-muzeum/3448

Az eredetileg Igazgatói lakként funkcionáló 1913-ban épült hétszobás ingatlan manapság már a a várost bemutató múzeumként funkcionál. Ismerje meg a város történetét, a reformkori Balatonfüredet, a helyi hagyományokat, a híres Anna Bál történetét és a hajózási történeteket. Az állandó kiállítások mellett érdemes megtekinteni a szépen felújított több mint 100 éves épületet, ami megőrizte a korabeli báját.

Igazgatói lak Alsó bejátar, 1914 | | Forrás: https://egykor.hu/balatonfured/igazgatoi-lak-varosi-muzeum/3448

Cím: 8230   Balatonfüred Arany János utca 12.
Bővebben

3, Vitorlázeum

A vízi járművek szerelmeseinek ajánlott ez a hely, hiszen itt egy egyedülálló vitorlástörténeti kiállítás várja látogatóit, nem máshol mint Balatonfüred egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén.

A Hauszmann-féle klubház, ma Vitorlás étterem és Vitorlázeum, Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Balatonf%C3%BCredi_Yacht_Club

Nem csak a balatoni vitorlázás történetét ismerhetjük meg, de a megszokott vitrineken kívül különböző élményelemekkel gazdagodhatunk. Van lehetőségünk szimulátor segítségével kipróbálni a viharos Balatonon vitorlázást, elsajátíthatjuk a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismereteket. Lehet gyakorolni a vitorlafelvonást vagy gyönyörködni a panorámában a kiállítást körbeölelő teraszról.

Cím: Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 2

Bővebben 

4, Bodorka Akvárium

Bodorka, Forrás: https://probiort.hu/szolgaltatasok/bodorka-balatoni-vizvilag-latogatokozpont/

Bizonyára már sokan ismerik a tengeri és óceáni halakat bemutató akváriumokat, mind ezek mellett a Balatoni Vízi világ bemutatásáról keveset hallhatunk. Szerencsére városunkban elhelyezkedő  látogatóközpont igyekszik ezen változtatni, hiszen  most élőben, szemtől-szemben találkozhatnak a vidék halaival, a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig. 

Bodorka – Balatoni vízi világ Látogató Központ Forrás: http://212.52.181.30/eletkepek/

Cím: 8230 Balatonfüred, Tagore sétány 333/3 hrsz.

Bővebben